Страните от Г-7 обявиха в сряда във Вилнюс след срещата на

...
Страните от Г-7 обявиха в сряда във Вилнюс след срещата на
Коментари Харесай

Г-7 прие международна рамка за бъдещата сигурност на Украйна

Страните от Г-7 оповестиха в сряда във Вилнюс след срещата на върха на НАТО международна рамка, която проправя пътя за дълготрайни гаранции за сигурността на Украйна, с цел да ускори страната отбраната си против Русия и да възпре Москва от бъдеща експанзия.

" Ще (помагаме на Украйна) толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи и американският президент Джо Байдън.

Застанал до американския си сътрудник, украинският президент Володимир Зеленски сподели, че многостранното съглашение, което проправя пътя за двустранни договаряния със страните, е " забележителна победа в региона на сигурността " за Украйна.

Ето наличието на текста, подписан от името на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Италия, Япония, Канада и Европейския съюз, публикуван от " Ройтерс ", представен от Българска телеграфна агенция:

СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА

Ние, водачите на страните от Групата на седемте (Г-7), удостоверяваме още веднъж непоколебимия си ангажимент към стратегическата цел за свободна, самостоятелна, демократична и суверенна Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, способна да се пази сама и да възпира бъдеща експанзия.

Ние удостоверяваме, че сигурността на Украйна е неразделна част от сигурността на евроатлантическия район. Считаме, че противозаконното и непровокирано навлизане на Русия в Украйна е опасност за интернационалния мир и сигурност, жестоко нарушаване на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, и несъвместимо с нашите ползи в региона на сигурността. Ние ще поддържаме Украйна до момента в който тя се пази от съветската експанзия, докато е належащо.

Ние сме единни в трайната си поддръжка за Украйна, която се корени в общите ни демократични полезности и ползи, на първо място уважението към Устава на Организация на обединените нации и правилата на териториалната целокупност и суверенитет.

Днес започваме договаряния с Украйна - посредством двустранни задължения и договорености в региона на сигурността, съгласувани с тази многостранна рамка, в сходство с нашите съответни правни и конституционни условия - за официализиране на нашата трайна поддръжка за Украйна, когато тя пази своя суверенитет и териториалната си целокупност, възвръща стопанската система си, пази жителите си и се стреми към интеграция в евроатлантическата общественост. Ние ще насочим нашите екипи да стартират тези полемики неотложно.

Всеки от нас ще работи с Украйна по съответни, двустранни и дълготрайни задължения и договорености в региона на сигурността:

а) Осигуряване на устойчиви сили, способни да пазят Украйна в този момент и за въздържане на съветската експанзия в бъдеще, посредством продължение даването на:

- помощ в региона на сигурността и съвременно военно съоръжение в цялата сухопътна, въздушна и морска сфера - с приоритет противовъздушната защита, артилерията и далекобойните въоръжения, бронираните машини и други основни качества, като да вземем за пример бойната авиация, и посредством поощряване на засилената оперативна съгласуемост с евроатлантическите партньори;

- поддръжка за по-нататъшното развиване на отбранителната промишлена база на Украйна;

- образование и маневри за украинските сили;

- продан на разследващи данни и сътрудничество;

- поддръжка за киберзащита, сигурност и начинания за резистентност, в това число за справяне с хибридни заплахи;

б) Укрепване на икономическата непоклатимост и резистентност на Украйна, в това число посредством старания за реорганизация и възобновяване, с цел да се основат условия, благоприятстващи насърчаването на икономическия разцвет на Украйна, в това число нейната енергийна сигурност;

в) Предоставяне на техническа и финансова поддръжка за непосредствените потребности на Украйна, произлизащи от войната с Русия, както и за обезпечаване на опция за Украйна да продължи да извършва програмата за ефикасни промени която ще поддържа положителното ръководство, належащо за напредъка на към нейните евроатлантически желания.

В случай на бъдещо съветско въоръжено нахлуване имаме намерение неотложно да се консултираме с Украйна, с цел да определим съответните наши следващи дейности и стъпки. Възнамеряваме, според съответните ни правни и конституционни условия, да предоставим на Украйна бърза и трайна помощ в региона на сигурността, съвременно военно съоръжение в цялата сухопътна, морска и въздушна област, както и икономическа помощ, да наложим стопански и други наказания на Русия и да се консултираме с Украйна по отношение на нейните потребности, когато тя упражнява правото си на самоотбрана, залегнало в член 51 от Устава на Организация на обединените нации. За тази цел ще работим с Украйна по засилен пакет от задължения в региона на сигурността и при положение на бъдеща експанзия, с цел да може Украйна да отбрани своята територия и суверенитет.

В допълнение към горепосочените детайли, ние продължаваме да бъдем ангажирани да поддържаме Украйна, като държим виновна Русия.

Това включва работа за гарантиране на:

Не би трябвало да има безотговорност за военни закононарушения и други зверства. Във връзка с това удостоверяваме още веднъж уговорката си да държим тези, които са виновни за това, в сходство с интернационалното право, в това число посредством поддръжка напъните на интернационалните механизми като Международния углавен съд (МНС).

Потвърждаваме още веднъж, че в сходство със съответните ни правни системи, суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат краткотрайно блокирани до момента в който Русия не заплати за вредите, които е предизвикала на Украйна. Признаваме нуждата от основаването на интернационален механизъм за възобновяване на вреди, загуби или пострадвания, породени от съветската експанзия, и показваме готовността си да проучим опциите за създаване на подобаващи механизми.

От своя страна Украйна се ангажира да:

Допринася в позитивен аспект за сигурността на сътрудниците и да укрепва ограничения за бистрота и отчетност във връзка с партньорската помощ;

а) Продължава осъществяването на ограниченията в региона на правоприлагането, правосъдната система, ограниченията против корупцията, корпоративното ръководство, стопанската система, сигурността и държавното ръководство, които акцентират нейната ангажираност към демокрацията, върховенството на закона, зачитането на човешките права и медийните свободи и слагането на стопанската система на страната на пътя на устойчивото развитие;

б) Ускорява промените и модернизацията в региона на защитата, в това число посредством усилване на демократичния цивилен надзор върху армията и възстановяване на ефикасността и прозрачността във всички отбранителни институции и индустрия на Украйна.

Европейски Съюз и неговите страни членки са подготвени да допринесат за тези старания и бързо ще обмислят изискванията за подобен принос.

Тези старания ще продължат, до момента в който Украйна се стреми към бъдещо участие в евроатлантическата общественост.

Други страни, които желаят да допринесат за тези старания, с цел да се подсигурява свободна, мощна, самостоятелна и суверенна Украйна, може да се причислят към тази взаимна декларация когато и да е.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР